Mi az ERP?

Ismertető

Az ERP, vagyis az Enterprise Resource Planning (magyarul: vállalati erőforrás-tervezés) alatt egy olyan vállalatirányítási szoftvert értünk, amely a vállalati információkat egyetlen platformba központosítja. Ez nagyban megkönnyíti az olyan, több részlegből álló vállalatok dolgát, amelyek gyakran a különböző igényeik kielégítését szolgáló, különálló szoftverekre hagyatkoznak. Az ERP a legfelső hierarchikus szintről történő áttekintést nyújtja egy vállalkozás számára, emellett arra ad lehetőséget, hogy valamennyi kombinált adat alapján megállapításokat lehessen megfogalmazni.

Az ERP bevezetése előnyeinek összefoglalása a következőket foglalja magában:

Egy ERP-szoftver általában több különböző modult tartalmaz, mint például CRM (ügyfélkapcsolat-kezelés), értékesítés, humán erőforrás (HR), könyvelés, beszerzés és gyártás. A különböző szervezeti egységeken dolgozó munkatársaknak az ERP-szoftver különböző részeihez van - a beosztásuktól függően - hozzáférése. Így az egyes csoportok által bevitt adatok egyszerűen továbbíthatóak a vállalkozás más osztályainak.

Manapság már számos cég inkább felhőalapú ERP-rendszert használ, mint helyben telepített (on-premise) rendszert. A felhőalapú ERP-rendszerek, a helyben telepített rendszerekkel összehasonlítva, ugyanazokat az előnyöket kínálják, azonban a belépési korlátja alacsonyabb. A felhőalapú rendszert használó cégeknek nem kell megvásárolniuk a saját rendszerük üzemeltetéséhez szükséges szervereket és IT-szakembereket; helyettük ezekről az ERP-szolgáltató gondoskodik, így ezek a cégek gyorsabban és olcsóbban vezethetik be az ERP-t. A további előnyök közé tartozik a skálázhatóság és a mobilitás (mivel az interneten keresztül hozzáférhető), ami azt jelenti, hogy a nemzetközi vállalatcsoportok egyes tagjai több rendszer helyett egyetlen ERP-rendszeren keresztül állhatnak összeköttetésben.

Az ERP bevezetése, annak számos előnye ellenére, költséges és időigényes feladat is lehet. Egy projekt megkezdése előtt egy szervezetnek egyértelműen tisztába kell kerülnie a céljaival és azzal, hogy mit szeretne kezdeni az új rendszerével.